Nyt på Sjove-billeder.dk
Konkurrencer
på nettet

Få sjove ting i din indbakke

Vi spammer ikke og din e-mail bliver ikke videregivet

Fra hestens egen mund - gammelt ordsprog

(29159 hits)

Her får du en forklaring på det gamle ordsprog: Fra Hestens Egen Mund. Forklaringen stammer fra Sproget.dk.

På engelsk kendes talemåden tilbage fra begyndelsen af 1900-tallet, og mange mener, at det stammer fra væddeløbsverdenen. Hvis man ønsker et tip om, hvilken hest der kan tænkes at vinde et løb, er det en god idé at henvende sig til stalddrengen, træneren eller andre, der er tæt på hesten og kender dens aktuelle form. Men det sikreste må være at spørge hesten selv og dermed få det 'fra hestens egen mund'.

Et andet bud på en forklaring gives dog af P.H. Traustedt, der i mange år stod for den dengang daglige sprogspalte her i avisen. I bogen Sproghjørnet foreslår han, at udtrykket sigter til, at det ved køb af en hest er klogt at kigge dens mund og tænder efter for at forvisse sig om dens rette alder i stedet for blot at stole på sælgerens udsagn. Og det kan igen have sammenhæng med det gamle ordsprog man skal ikke skue given hest i munden, dvs. man bør være glad for en gave, man har fået, og ikke straks give sig til at tjekke, hvor meget den er værd, eller om der er fejl ved den.

Heste og hestevæddeløb spiller en rolle i flere andre faste udtryk, f.eks. holde på den forkerte/gale hest, spille på flere heste og være et hestehoved foran.

Det danske udtryk fra hestens egen mund er nok også påvirket af et andet fast udtryk, høre noget fra nogens egen mund, der har samme betydning: 'høre noget fra den, det vedrører'. Ordet egen er i øvrigt ikke en obligatorisk del af udtrykket, som det fremgår af dette eksempel fra en blog i april 2008: »Jeg har ikke selv hørt det fra hestens mund, men fået det fortalt på 3. hånd«.

» Send siden på email

Relaterede sider:Direkte link til denne side:
» http://www.sjove-billeder.dk/?sjov_side=Fra-hestens-egen-mund&side=sjove_sider


» Tilføj som favorit » Link til Sjove-Billeder.dk » Tip en ven » Sjove filmklip » Mail til Sjove-Billeder.dk » Læs om HDTV
Sjove-Billeder.dk på Facebook. | Andelslejlighed sælges: Andelsbolig på Østerbro


Brug FindDato.dk med dine venner.